Jak vařit s přeštíkem: recepty na pečení, grilování i smažení

6. února 2024
Z přeštíka nakrmíte celou rodinu, uspokojíte náročné chutě fajnšmekrů i ty, kteří některé partie vepřového doteď zatracovali. Grilujte, pečte, smažte – přeštík se hodí na všechny typy úprav!

Na minutku na gril nebo pánev

Díky své šťavnatosti je maso přeštického vepře ideální na gril. Máte v okolí někoho, kdo nemá rád kotlety, protože jsou suché? Tak to ještě nejedl tu z přeštíka! Přeštická kotleta se chlubí intermuskulárním tukem a vysokou vrstvou špeku na povrchu – obojí společně zajistí, že vám na talíři nepřistane vysušená podrážka, ale pořádný kus šťavnatého masa. Pokud si koupíte kotletu v celku, krájejte ji na plátky o výšce palce.

Stejně porcujte i krkovici. Nejznámější vepřové na gril si tak uchová šťávu, i když riziko vysušení není u této partie tak velké jako u kotlety. V Amase ji nechávají týden odležet, a proto je maso křehké a ani nepotřebuje naklepat. Rovnou ho hoďte na gril nebo pánev.

Obalte ho

Stejný obal, ale jiný řízek? Zvolte si partii podle momentální chuti: kotletu, kýtu, nebo krkovici. Z méně známých partií zkuste například vrchní šál, který je na vrchní části kýty. Tohle jemné, šťavnaté maso bývá oblíbené hlavně u dětí.

Chuťově vám vyhovuje krkovice, jenže je na vás moc tučná? Tak to pro vás bude správnou volbou malý ořech neboli květová špička, tedy soubor masa, který je navrchu kýty. Je jemně prorostlý a díky tomu má výraznější chuť – prostě zlatá střední cesta. Výrazně prokrvený a šťavnatý je velký ořech – ten pravý řízek pro fajnšmekry!

Namelte ho na holanďák

Holandský řízek je oblíbená klasika. Mele se na něj vepřová plec a bůček. Když sáhnete po mase z přeštíka, výsledek bude mít ještě větší grády.

Servírujte šťavnatou pečeni

Tuk opět na scéně! V Amase pečeni porcují tak, že na povrchu nechávají výraznou tukovou vrstvu, díky které se maso tepelnou úpravou nevysuší. Pokud tuk nemusíte, po upečení ho odkrojte. Celou partii osolte, opepřete a ze všech stran zprudka opečte na sádle, aby se zatáhla. Pak ji dejte do trouby vyhřáté na 100 °C. Pečte dorůžova jako rostbíf, dokud teploměrem v jádru nenaměříte 60 °C. 

Pokud přece jen dáváte přednost propečenému vepřovému, připravte si klasické karé, třeba na cibulovém základu. Jak na to? Nechte maso zatáhnout a ve výpeku opečte kolečka cibule dozlatova. Vše dejte do pekáče, navrch položte maso a v troubě vyhřáté na 150 °C pečte asi 2 hodiny. Podávejte se šťouchanými bramborami; jako omáčka poslouží výpek.

Anebo bůček!

Další skvělou partií na pečení je bůček. Pokud patříte k těm, kteří se u bůčku nejvíce těší na křupavou kůrčičku, zkuste si ho upéct podle kuchařů v Kantýně. Z té je totiž křupnutí slyšet až na ulici!

Natrhejte ho

Tuk se bude při pečení pomalu uvolňovat a na konci se bude maso doslova rozpadat nejen v rukách, ale i na jazyku. Natrhejte ho do housky, jako to dělají v Našem mase, nebo si ho dejte jen tak. V obou případech nezapomeňte na kyselou přílohu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.