Ultimátní řízek z Kantýny

26. dubna 2020
Foto: Jan Červenka
Připravte si doma vepřový řízek podle triků řezníků a kuchařů z Kantýny. Věděli jste, že i na strouhance záleží?

Řízky tady připravují hlavně z krkovice nebo kýty. I u řízků platí – hubeňouři na talíř nepatří! Maso nakrájejte na plátky silné dva centimetry a zlehka jej naklepejte, aby se trochu porušila vlákna. Pak ho osolte a klasicky obalte v trojobalu, tedy v mouce, vejci a strouhance. V Kantýně strouhanku připravují z čerstvého pečiva, namelou ji těsně před obalováním.

S řízkem jako se steakem

„Obalený řízek osmažte na sádle z obou stran, do světle zlaté barvy,“ pokračuje šéfkuchař Pavel Straka. Mezitím si předehřejte troubu na 120 °C, doprostřed umístěte rošt a pod něj plech. „Osmažené řízky položte na rošt a pečte 20 minut,“ radí Pavel. Kdybyste řízky dali přímo na plech, tuk by nemohl odkapávat a začala by se odlupovat strouhanka.

Popisovaný princip připomíná přípravu steaku – maso se nejprve zprudka zatáhne a potom se pomalu dopéká. Díky tomu zůstane šťavnaté. A jak na tenhle postup v Kantýně přišli? „Když jsme byli na návštěvě u Krontorádů, našich dodavatelů masa wagyu, paní Krontorádová nás pohostila tak skvělými řízky, že jsme ji poprosili o návod,“ přidává šéfkuchař historku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.