7 tipů jak připravit holandský řízek

9. října 2022
Tahle česká, nikoli holandská klasika láká hlavně tím, jak je úžasně šťavnatá. Dali jsme dohromady tipy šéfkuchařů, jak vybrat maso i sýr a jak vše správně namlít, smíchat a ochutit. Nakonec se dozvíte i trik na křupavější strouhanku + co udělat hned po osmažení.

Vybírejte tučnější maso

Aby byl řízek krásně šťavnatý, je třeba zvolit maso s větším obsahem tuku. Někteří kuchaři sáhnou rovnou po bůčku, jiní ho kombinují s plecí.

Volte aromatické zrající sýry

Favoritem napříč recepty je ementál, ale klidně to zkuste i s goudou nebo čedarem.

Správná technika mletí je zásadní

Maso nakrájejte na menší kousky, takto ho nasolte, opepřete a nechte v lednici uležet – ideálně do druhého dne. Směs tak bude rovnoměrně proleželá a ochucená. Maso nemelte předem – kdybyste osolili už hotovou směs, rozbředla by na kaši.

Maso i mlýnek vychlaďte

Může to znít banálně, ale mlýnek před prací vždy vychlaďte – mlecí nástavec dejte do lednice, aby byl před použitím studený. Také maso vyndejte z chladničky až těsně před mletím. Proč? Jakmile se tučné maso zahřeje, pustí šťávu, směs řídne, a navíc se při vyšší teplotě rychleji kazí. 

Sýr melte společně s masem

Většina kuchařů mele sýr společně s masem. Maso a sýr vkládejte do mlýnku na střídačku, jinak by tučný sýr ucpal mlýnek. Další možností je část namlít s masem a další část pokrájet na drobné kostičky, anebo ho k masu připojit až po namletí. Obě přísady by se však měly promíchat do dvou minut, takže pracujte svižně.

Obalujte v hrubší strouhance Pokud si děláte vlastní strouhanku, což doporučuje většina kuchařů, namelte pečivo na hrubší kousky – obal bude křupavější a chuťově zajímavější.

Smažte dostatečně dlouho Smažení věnujte dostatek času, aby se řízek náležitě propekl. Použít můžete přepuštěné máslo, sádlo nebo jiný kvalitní tuk. Řízky osmažte dozlatova a pak je nechte ještě dojít v troubě při 160 °C – stačí tak 8–10 minut.

Holandský řízek

Potřebujete:

  • 750 g bůčku 
  • 1¼ kg vepřové plece 
  • ½ kg čedaru, ementálu nebo jiného zrajícího sýra
  • 24 g soli 
  • 6 g pepře 
  • trochu smetany (nemusí být)
  • nasekanou čerstvou pažitku či petrželku

Postup:

  1. Maso pokrájejte na malé kousky, osolte je a opepřete. Nechte v lednici odležet ideálně do druhého dne.
  2. Dobře vychlazené maso namelte společně se sýrem. 
  3. Do mleté směsi můžete přimíchat trochu smetany, aby se ingredience lépe propojily, a nasekat do ní trochu pažitky či petrželky. 
  4. Jednotlivé řízky obalte v klasickém trojobale. Osmažte je dozlatova na rozpáleném tuku a pak ještě 8 až 10 minut dopékejte v troubě předehřáté na 160 °C.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.