„Všechny naše štamgasty známe jménem,“ říká výčepní Lucka Janoušková

28. března 2024
Foto: Archiv Ambiente
Před pěti lety začínala v Lokále Hamburk brigádně na place. Generální manažer v ní spatřil talent, a tak se Lucka Janoušková dostala na plný úvazek za výčep a pivo se jí dostalo až do srdce. Jak se jí pracuje v ženském týmu a jak si vede v soutěži Zlatá pípa?

Kdy ti došlo, že bys chtěla být výčepní?
Přiznám se, že samotnou mě to nenapadlo. Začínala jsem tady v Hamburku brigádně na place, za výčepem byl tenkrát Tomáš Krčmář, kterému ale potom nabídli místo v Institutu Pivo a mně, jestli nechci místo něj za výčep.

Zapoj se!

Dělá vám radost dobré jídlo, skvělá parta lidí a úsměv na tváři hosta? Zamiřte na web Zapoj se a začněte pracovat v některém z podniků Ambiente.

Musela jsi projít školením? 
Pár měsíců mě školil právě Tomáš, pak jsem skládala zkoušky výčepního s Luckou Janečkovou a po jejich složení jsem dostala průkaz výčepního. Teď třeba pracuji na tom, abych získala i průkaz mistra.

"Myslím, že nezáleží na pohlaví. Výčepácký řemeslo dřív patřilo hlavně mužům, dnes se to už otáčí a ukazujeme, že to může dělat kdokoliv z nás."

O co jde?
V rámci těchto těžších zkoušek musím projít sanitační zkouškou, senzorickou zkouškou, umět vyškolit někoho dalšího, nezkušeného za výčepem, projít stáží v jiném podniku a uvařit várku piva. 

To zní jako, že tě pivo obecně baví a věnuješ mu hodně času…
Je to tak. Jezdíme s týmem taky na exkurze, které pořádají právě Lucka s Tomášem. Nedávno jsme se byli podívat ve firmě Lukr, která vyrábí pivní kohouty a veškeré vybavení výčepu. Také jsme navštívili několik pivovarů. Byli jsme ve Vinohradském, Břevnovském, samozřejmě v Prazdroji a pár dalších. Jako výčepní mám na starosti objednávky, taky sanitaci výčepu. Když například nastane nějaký technický problém, řeším to buď s našimi lidmi – jako je třeba už zmíněná Lucka, nebo volám do Prazdroje. 

Řekla bys, že žena výčepní je v něčem jiná než výčepní muž? Pokud tedy vůbec. 
Myslím, že nezáleží na pohlaví. Výčepácké řemeslo dřív patřilo hlavně mužům, dnes se to už otáčí a ukazujeme, že to může dělat kdokoliv z nás. 

V Hamburku pracuje na place i za výčepem hodně holek. Jak se vám spolu pracuje? 
Jsme ženský, čas od času se nepohodneme, ale to asi nezávisí na tom, jestli jsme banda holek nebo chlapů. Jsme lidi. Ale jako ženy se určitě navzájem dost chápeme. 

Jako každý Lokál, i vy máte své štamgasty. Co je pro ně typické? 
V neděli mezi čtvrtou a pátou odpoledne se tu schází naše čtyřka, mají vlastní stůl a sedávají společně až do pozdního večera.

View post on Instagram
 

Jaký je podle tebe rozdíl mezi štamgastem a stálým hostem? 
Všechny naše štamgasty známe jménem. Mají podepsanou pivenku, každý vlastní půllitr, z těch ale moc nepijí. A když přijdu k nám do Lokálu sama na pivo, mimo pracovní dobu, vím, že si můžu v pohodě sednout k jejich stolu a povídat si s nimi. 

Takže štamgast je vlastně takový známý?
Ano. Dokonce jsem nedávno tři z nich vzala do svého týmu ve Zlatém kvízu v rámci Zlaté pípy.

Jak si v soutěži zatím vedeš?
Naprd. (smích) Projeli jsme kvíz na plné čáře. 

Hlasujte pro svého výčepního

Zlatá pípa je soutěž mezi výčepními napříč Lokály a vybranými restauracemi Ambiente. Deset soutěžících se utká v boji o putovní zlatou pípu, ze které pak bude vítěz čepovat ve své domovské restauraci.

Chci hlasovat

Na kterou disciplínu se těšíš nejvíce a na kterou nejméně?
Nejméně na skládání kohouta poslepu. Zatím jsem nezačala ani trénovat, sháním kohouta, kterého bych mohla rozebrat. Ale trénuju pití mlíka na ex na čas. Začali jsme tady s kolegy trénovat už loni, ale jen s malými „mlíčky“. A od ledna trénujeme už velký mlíka. 

A máš ráda mlíko?
Nejraději mám šnyta.

Text vyšel v novinách Štamgast, které si můžete zdarma brát v restauracích Lokál. Přejeme zábavné čtení!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.