Škvařený hovězí lůj: Opomenutý klenot, který smaženému jídlu dodá jedinečné aroma

14. března 2024
Foto: Jan Zima
Kdy naposledy jste při vaření použili škvařený hovězí lůj? Pokud právě kroutíte hlavou, pak je nejvyšší čas to napravit. S tímto živočišným tukem vykouzlíte křupavé hranolky i ten nejzlatavější řízek. O dalších možnostech jsme si povídali s řezníkem Adamem Zlatohlávkem z Našeho masa.

Škvařený hovězí lůj nepatří k tukům, které bychom našli v každé druhé domácnosti. Přesto si zaslouží vaši pozornost a dost možná i čestné místo v kuchyni. 

Jak škvařený hovězí lůj vzniká?

Začneme ale hezky od začátku, tedy přípravou. „Na menší části rozkrájíme syrový hovězí lůj, který pochází z velkých tukových ložisek, například pupku. Malé kousky pak škvaříme v hrnci nebo na pánvi,“ vysvětluje řezník Adam Zlatohlávek a upozorňuje, že hovězí lůj je důležité pravidelně míchat, v opačném případě se připálí. Poté už na vás v hrnci čekají vyškvařené škvarky a čistý lůj. 

Dobrou zprávou je, že hovězí lůj vydrží v lednici až tři měsíce. „Pokud byste ho ale skladovali déle, připravte se na to, že začne žloutnout a může žluknout,“ varuje Adam, kterého možná znáte z řeznictví Naše maso.

Kdopak by se hovězího loje bál?

Pokud bychom se na hovězí lůj podívali z nutričního hlediska, nečeká nás žádné velké překvapení. Obsahuje především nasycené mastné kyseliny a mononenasycené tuky. Mějte na paměti, že u konzumace tuků, které obsahují nasycené mastné kyseliny, platí zlaté pravidlo – všeho s mírou. 

Dokonalá vůně

Už jste někdy ochutnali pokrm, který byl připravený na škvařeném hovězím loji? Pokud ano, pravděpodobně vám hned vytane na mysli jeho lákavá vůně. Tu vyzdvihuje také Adam Zlatohlávek, podle kterého je škvařený hovězí lůj aromatičtější než jeho „tukoví“ konkurenti. V domácnostech i provozovnách je oblíbený i z dalšího důvodu – při smažení jeho teplota dosahuje maximálně 180 stupňů. Jídlo se tak usmaží rychleji a absorbuje méně tuku. Vysoká teplota navíc podporuje tzv. Maillardovu reakci, která pokrmům dodává zlatohnědou barvu a bohatou chuť.

Hranolky, řízky i topinky

I když se na škvařeném hovězím loji nejčastěji smaží hranolky, jeho využití je mnohem pestřejší. Bez váhání na něm můžete usmažit řízky nebo opéct topinky. „Hovězí lůj je také ideální do všech základů z hovězího masa,“ doplňuje Adam. 

A uplatnění najde dokonce i mimo kuchyni! „Občas se u nás zastaví lidé, kteří ze škvařeného hovězího loje vyrábějí mastičky,“ dodává s úsměvem řezník. V chladném období roku pak můžete škvařeným hovězím lojem potěšit ptactvo. Stačí, když lůj smícháte se semínky a pověsíte na nejbližší strom.

Kde nakoupíte?

Chcete přizvat škvařený hovězí lůj do své kuchyně? Vyrazte do řeznictví Naše maso, kde škvařený hovězí lůj koupíte v balení po 220 g. Pokud dáváte přednost spíše sádlu, pak vyzkoušejte sádlo, které je vyškvařené ze hřbetního sádla přeštických vepřů. Koupíte ho v Kantýně nebo na e-shopu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.