Sekaná z Lokálu: rodinný oběd i svačina na výlet

27. února 2024
Foto: Kuba Zeman
Sekanou už pravděpodobně jednou doma dělal každý z nás. Takhle ji sekají kuchaři v Lokálech!
Ráno si ji můžete připravit jako svačinu nebo studený oběd do práce. Plátek dejte mezi dva chleby z Esky nebo od Kalendů, namažte hořčicí z Lokálu a nezapomeňte na Naše okurky. Nebojte, rozhodně nejsou tak kyselé jako od profesora Rhona z Bubenče!

Suroviny na 10 porcí:

Koření dle chuti:

  • sůl
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • majoránka

Postup:

  1. Housky nakrájejte na kostičky. Polovinu namočte do mléka nebo vývaru.
  2. Cibuli, česnek a špek nebo tučné uzené orestujte na sádle a nechte vychladnout.
  3. Veškeré maso nakrájejte na menší kostky. Vepřové smíchejte s vychladlou směsí a namočenou houskou.
  4. Nakrájené maso namelte nahrubo, hovězí krk najemno. Smíchejte se zbytkem pokrájené housky, s vejci a okořeňte.
  5. Ze směsi vytvarujte šišku a zabalte ji do pobřišnice. Dejte do pekáče a zlehka podlijte vodou.
  6. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte 80–90 minut.
  7. Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte tak, jak ji máte nejraději – s vařenými či šťouchanými bramborami, s kaší nebo s bramborovým salátem.
  8. Nesnězte ji hned celou, nechte si kousek na ráno!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.