Jaro na talíři: Šéfkuchař Martin Štangl radí, které sezonní bylinky využít při vaření

20. března 2024
Foto: Jakub Dohnálek
Sluneční paprsky získávají na síle, ve vzduchu je cítit jaro a tráva pod nohama už zase hezky zelená. Při pozornějším pohledu zjistíte, že kromě trávy začínají rašit i první jarní bylinky. Na které se při sběru zaměřit? A jak je následně využít v kuchyni? Nejen o tom jsme si povídali s šéfkuchařem Martinem Štanglem.

Chcete svůj jídelníček po dlouhé zimě oživit a dodat mu jarní nádech? Přizvěte k vaření jarní bylinky – nejenže jídlo odlehčí, ale také mu dodají sytě zelenou barvu. Kromě oblíbeného medvědího česneku můžete vsadit i na méně známé bylinky, jako je  ptačinec prostřední nebo bršlice kozí noha. 

Medvědí česnek 

„Na začátku jara se každý kuchař těší na medvědí česnek a já nejsem výjimkou. Jde o univerzální bylinku, se kterou vykouzlíte mnoho pokrmů,“ říká šéfkuchař Martin Štangl, kterého můžete znát z degustační restaurace Štangl. Pravda, výrazné aroma medvědího česneku se nemusí zamlouvat každému, pokud ale této bylince dáte šanci, odvděčí se vám jedinečnou chutí i zmiňovanou variabilitou

Nechcete v kuchyni trávit s medvědím česnekem dlouhé hodiny? Vytvořte z něj pesto! Stačí rozmixovat listy společně se solí a olejem, vzniklé pesto nalít do skleněné nádoby a uložit do lednice. Sáhněte po něm, až dojde na dochucování těstovin, rizota nebo ryb. Pokud si z medvědího česneku chcete připravit rychlou svačinu, nasekejte ho a zamíchejte s tvarohem. V případě, že máte této bylinky přehršel, můžete z ní vyrobit bylinkový olej. 

Tím ale spanilá jízda medvědího česneku ve vaší kuchyni nekončí. Milovníci tradičních jídel ho spolu s dalšími bylinkami využijí do velikonoční nádivky. Za vyzkoušení stojí také krémová polévka z medvědího česneku.

Martin Štangl přidává i tip, který patří do kategorie „vyšší dívčí“. „Plánujeme připravovat šneky se semínkovou kaší z jarních bylinek, mezi kterými nebude chybět právě medvědí česnek. Součástí pokrmu budou i fermentované bylinky, například lípa a pupeny z pampelišek, které máme uchované z minulého roku. Tečkou pak bude několik čerstvých bylinek, které posadíme na pokrm,“ popisuje šéfkuchař. 

Ptačinec prostřední

Možná ho považujete za plevel, možná mu přezdíváte ptačinec žabinec. Pravdou ale zůstává, že ptačinec prostřední patří k léčivým bylinám, které by byla škoda přehlížet. Vyniká totiž vysokým obsahem antioxidantů, tedy látek, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Podle bylinkářů navíc pomáhá snížit „špatný“ cholesterol. 

V kuchyni pak oceníte zajímavou chuť ptačince připomínající kukuřici. Nejen proto je ideální bylinkou do jarních salátů, pomazánek i nádivek. Podle Martina Štangla ho můžete zkombinovat také s rybou, případně z něj připravit omáčku nebo olej.

Jak bylinky skladovat?

Alfou omegou skvělé chuti bylinek je čerstvost. „Aby nezavadly, musíte je dobře uskladnit. Připravte si uzavíratelnou nádobu a na dno položte suchý ubrousek. Poté do nádoby dejte bylinky a na ně položte navlhčený ubrousek. Díky tomu vznikne v nádobě mikroklima a bylinky vydrží déle čerstvé,“ radí Martin Štangl. Pokud nedokážete zužitkovat všechny bylinky, nabízí se příprava pesta nebo bylinkového oleje. Anebo je rozmixujte se solí a uskladněte v mrazáku.

Bršlice kozí noha

Na jarním talíři nesmí podle Martina Štangla chybět ani bršlice kozí noha. Osobitý název odkazuje k dobám, kdy se využívala při léčbě dny, tedy onemocnění, které je doprovázeno otoky nohou. Zároveň bršlice podporuje správnou funkci ledvin, oběhové soustavy a udržuje optimální pH organismu. 

A jaká je chuť této bylinky? Někteří ji připodobňují k oříškům, jiní k petrželi nebo celeru. Pokud se rozhodnete chuť bršlice otestovat na vlastní chuťové pohárky, připravte z ní jarní salát nebo pomazánku. Nic nebrání ani tomu, abyste ji podusili podobně jako špenát.

Co udělat proto, aby si bylinky zachovaly výraznou barvu

„Jednou z technik, díky kterým se v bylinkách zachová chlorofyl, je spaření. To znamená, že bylinky na pár minut vložíte do vroucí vody, a poté je přemístíte do studené vody s ledem. Pokud z bylinek připravujete omáčku, pak spařené bylinky rozmixujte do omáčky těsně před servírováním,“ radí Štangl.

Zdroj: šéfkuchař Martin Štangl, diastyl.cz, apetitonline.cz, bylinky.info, celostnimedicina.cz

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva! Kupujte na e-shopu Našeho masa.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.