Sicílie ve skleničce: 3 tipy na italská vína podle sommelierů Ambiente

26. září 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
O slovo si v posledních letech říkají sicilská vína. Ostrovní vinaři pracují s původními odrůdami a ve sklepech využívají starých technik. Za ochutnávkou nemusíte nikam cestovat – stačí se projít od Pizzy Nuovy přes Vin de Marie do Bokovky!

Severní Etna

Nová sicilská dodávka vín dorazila do Pizzy Nuovy teprve nedávno. Na vinném lístku teď najdete lahve Eduarda Torrese Acosty, původně tenerifského enologa, který se na Sicílii přestěhoval v roce 2012.

V Pizze ochutnáte Eduardovo Versante Nord Rosso, vyrobené z hroznů z šesti různých vinic ze severních svahů Etny. Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio stejně jako další autochtonní odrůdy spontánně kvasily v cementových tancích, a to s patnáctidenní macerací slupek. Hrozny pocházejí z keřů starých 60–130 let, které rostou ve výšce od 600 do 1100 m. n. m. Na lístku najdete také Versante Nord Bianco z hroznů Minella Bianca a čtyř dalších odrůd.

Dalším dílem Eduarda na menu Pizzy Nuovy je Versante est Carricante, ve kterém převládá právě odrůda Carricante. Ta je pro oblast Etny typická. Daří se jí ve výškách okolo tisíce metrů nad mořem a dozrává později než ostatní hrozny. Díky příznivému podnebí si může Eduardo dovolit naprosto minimální postřik vinohradů. Proti škůdcům a chorobám aplikuje pouze nezbytné množství síry a mědi.

Mladý talent

V Nuově můžete Versante Nord porovnat s produkty Eduardových sousedů. Například s krásně pitelnými, jednoduchými víny od teprve šestadvacetiletého Nina Calího. Červené Quasi rosso 2022 vytvořil ze starých červených odrůd Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio a z bílých hroznů Carricante a Catarratto. Víno strávilo dva dny na slupkách a kvasilo spontánně. Pozornost upoutají také etikety, kterým dnes zejména mladí vinaři věnují velkou péči.

Super Luna v obležení olivovníků

Producenty z oblasti Etny zastupuje v Nuově také pár Federica a Cesare alias Masseria del Pino. Stejně jako spousta dalších sicilský vinařů, i oni v okolí vinohradů pěstují olivovníky a ovocné stromy, jako jsou jako fíky, hrušky nebo třešně, čímž rozvíjejí charakter vinice a vytvářejí specifické mikroklima. K pizze nebo těstovinám si vychutnejte Rosé Super Luna z odrůd Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio – název inspiroval fakt, že se tyto hrozny sbírají za svitu úplňku. Super Luna je lehká, minerální a chutná po jahodách a grantovém jablku.

Moře v lahvi

O kousek dál, na jihozápadě Sicílie, na pomezí provincií Agrigento a Caltanissetta vinaří Giuseppe Cipolla. Jeho vinice se rozrůstají na křídovém podloží, jsou obklopeny lesy a olivovníky, pěstuje se tu však také zelenina, obilí a mandloně. Všechna tato vegetace promlouvá do charakteru Giuseppeho vín. V Pizze Nuově ochutnáte červené Occhio di sale, tedy Vzezření soli. Odrůdy Nero d‘Avola a Nerello Mascalese do sebe zřejmě z křídového podloží vsákly chuť i vůni soli z nedalekého Středozemního moře.

Tip navíc!

Bohatou nabídku sicilských vín má i Pasta Fresca v Celetné ulici. Lehké růžové Corvo rosa vás příjemně osvěží, červené kořeněné Duca Enrico pak doprovodí třeba masové ragú nebo hovězí steak.

Opakujte po nás – Manfredi Franco, Manfredi bianco!

Sicilská vína můžete objevovat i ve vinotéce Vin de Marie. Sicílii tam reprezentuje vinař Manfredi Franco, původně milánský právník, který ve vinařském světě debutoval teprve v roce 2020. Jeho vína jsou příkladem toho, jak rychle může z nadšence vyrůst úspěšný producent. A protože Manfrediho produkce je opravdu malá, vína na poličkách rozhodně nestihnou zapadat prachem.

Lahev Manfredi bianco ročníku 2022 vám vysvětlí, jak chutná sicilská Marsala – oblast vyhlášená skvělými bílými víny! Díky blízkosti moře ucítíte ve sklence lehké slané tóny, zatímco za vyzrálou ovocnou chuť víno vděčí mnoha slunečným dnům. Jde o směs odrůd Cataratto, Grillo a Zibbibo, které tři dny macerovaly na slupkách a následně zrály v dřevěných a nerezových sudech.

Rubíny z východu

Z Vin de Marie je to už jen pár kroků do Bokovky. Zato na mapě Sicílie se posouváme o pořádný kus – z nejzápadnější Marsaly až na úplný východ, do Messiny, která kromě exportu žije také vinařstvím. V této oblasti se už od antických dob vyrábí červené víno s názvem Faro – je blendem několika typických původních odrůd. V 6. století našeho letopočtu však Sicílii obsadili Arabová, a tak nastala nucená pauza. Ačkoliv se po odchodu okupantů produkce Fara obnovila, mnohdy většinu úrody zničili škůdci.

View post on Instagram
 

Až roku 1985 si jednu z vinic vzal pod křídla architekt a milovník vína Salvatore Geraci. Vinice i sklep svěřil do rukou piemontského enologa Donata Linatiho, který hrozny vzhledem k terasovitému terénu sklízí ručně. Faro z autochtonních odrůd kontrolovaně fermentuje a nechává zrát v dřevěných sudech. Výsledkem je víno rubínové barvy s tóny kardamomu, dřeva a jemné kořenistosti. V Bokovce si ho vychutnáte nejlépe s vyzrálým sýrem.

Zdroj: The Sourcing Table, Vinetrail, Wineyou.it, Passodonfuto, sommelieři Ambiente

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.