Rožněná kotleta z Kantýny

25. září 2019
Ochutnejte kotletu jinak – upečte ji v celku. Kůrčička se krásně vypeče a maso zůstane šťavnaté. Jak ji dělají v Kantýně, vám ve videu ukáže zástupce šéfkuchaře Pavel Brichzin.

Na 8 porcí potřebujete:

  1. Kotletu natemperujte – minimálně hodinu ji nechte odležet při pokojové teplotě.
  2. Svrchní tukovou vrstvu, která kryje kosti, odřízněte tak, abyste odhalili jednotlivá žebra.
  3. Z mezer vyřežte tuk. Inspiraci na ten správný vykosťovací nůž hledejte tady.
  4. V mezerách mezi žebry kotletu svažte provázkem, aby držela tvar. Svisle nařežte tukovou vrstvu, asi ½ cm do hloubky mezi kostmi, podle počtu porcí.
  5. Celý kus potřete slunečnicovým olejem – kůrčička pak bude ještě křupavější.
  6. Napíchněte na vidlici a 90 minut pečte na otáčivém rožni při 350 °C.
  7. Krájejte na plátky a podávejte s bramborami nebo chlebem. Šťavnaté maso skvěle doplní kyselá příloha, třeba nakládané okurky nebo kysané zelí.

Jak upéct kotletu doma v troubě?

Pokud nemáte možnost péct kotletu při tak vysoké teplotě, pečte ji v troubě na 180 °C. Maso dejte do pekáče a pod rošt umístěte další pekáč s vodou, zajistíte tak optimální vlhkost. Teploměrem průběžně kontrolujte teplotu ve středu masa – až dosáhne 65 °C, vypněte troubu a nechte maso ještě asi 15 minut dojít. Teplota ve středu se dostane na 71 °C, což je ideální stupeň pro to, aby maso zůstalo šťavnaté. 

Kam na nákup?

Maso a uzeniny z Amasa koupíte v řeznictvích Naše maso v Dlouhé ulici 39, v Kantýně v ulici Politických vězňů 5, obojí v Praze 1. Anebo nakupujte online.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.