Jakub Matuška alias Masker: Pražské tipy pro milovníky umění i sportu

19. prosince 2023
Foto: Kuba Zeman
Kroky malíře Jakuba Matušky vedou často buď do galerie, nebo do míst spojených se sportem. Coby táta malých děti teď prý nic nestíhá – i tak je toho ale víc než dost! 

Kafe, pivo, jídlo

Bydlíme v Holešovicích v těsném sousedství Veletržního paláce, a protože máme malé děti, v posledních letech jsem se mimo naši čtvrť podíval spíš jen sporadicky.

Když potřebujeme vyřešit večeři pro všechny členy rodiny, většinou se obracíme na restauraci Teplá Kačka, kterou máme přes ulici. Pokud jde o snídani, mým posledním příjemným objevem byla omeleta z kavárny Kolektor ve Veletržním paláci. Na pivo rád chodím do Lokálu Nad Stromovkou, někdy do Dlouhééé, do Automatu Matuška, a když je hezké počasí, sednu si na zahrádku u Dvou kohoutů.

View post on Instagram
 

Když po ránu nechci platit za kafe víc, než je nutné, a ještě k němu chci i milou a rychlou obsluhu, zamířím do kavárny Kumbál. Občas chodím i do klubu AVU, většinou se tu stavuji během procházky s kočárkem. AVU ostatně doporučuji všem zájemcům o výtvarné umění, pravidelně se tu totiž konají prezentace klauzur a diplomových prací. Totéž mohu říct o pražské UMPRUM, kde jsou navíc ateliéry designu a architektury, šperku, ilustrace a módy a textilu.

Za sportem

Na procházky s dětmi je skvělá Stromovka, ale i Letenská pláň nebo Stalin. Všude tam vyrostla krásná dětská hřiště. Zvláštní vztah mám k ostrovu Štvanice, hlavně kvůli skate parku a Mystic SK8 Cupu, kde nedávno přibyla vlna pro river surfing. 

Rád se projdu taky do Troji ke kanálu s divokou vodou, odkud je to jen kousek k prvnímu baseballovému a softballovému hřišti spadajícímu pod SaBaT Praha. Všem, kteří mají chuť dozvědět se o baseballu víc, doporučuji stránky Baseball.cz. V Praze se hraje například na Markétě, v tamním klubu Kotlářka jsem kdysi začínal i já. Zmínit ovšem musím i Tempo v Libuši a Eagles Praha v Krči. 

Za uměním

Jako malíř si nemohu na závěr odpustit tipy na své oblíbené pražské galerie. Kromě mé domovské DSC Gallery v Dlouhé ulici se rád zajdu podívat do Karpuchina gallery, galerie Zdeňka Sklenáře, Hunt Kastner, Trafo Gallery anebo do spřátelené The Chemistry. Určitě se stavte i v galeriích Polansky, Drdova, Berlínskej Model, Jelení, A.M. 180, Světová 1 a Garage Gallery. Nedávno k nim přibyla Platforma 15, takže je opravdu z čeho vybírat.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.