Co dům dal: Jak vznikl slavný Macharův dort a kde rád mlsal T. G. Masaryk?

4. února 2024
Foto: Filip Šlapal
Od založení původní cukrárny Myšák uplynulo přesně 120 let. František Myšák dal tenkrát do podnikání a cukrařiny celé své srdce a taky spoustu peněz. A možná by tu Myšákovi cukrařili dodnes, kdyby nedošlo ke znárodnění (a dům na konci tisíciletí nespadl). Detaily a spoustu dalších historických jednohubek nabízíme v novém dílu podcastu Co dům dal! Najdete ho na SpotifySoundcloudu a na Apple i Google podcastech.

František Myšák se dostal k cukrařině už na přelomu 19. a 20. století. Tehdy pracoval jako zaměstnanec v cukrárně, která tehdy stála na místě dnešního Divadla ABC. A projevil takový talent, že mu tehdejší majitel Emanuel Janda cukrárnu odkázal.

Co dům dal

Nasaďte si sluchátka a zaposlouchejte se do podcastu Co dům dal. Spisovatel Lukáš Berný, historici, urbanisté, hospodští, lidé z Ambiente a informace, které v učebnicích nenajdete. Vydejte se s námi na místa, kde se píše hospodská historie. Najdete ho na Spotify, Soundcloudu a na Apple i Google podcastech.

„Pan Myšák potom zavedenou firmu rozvíjel dál, už pod svým jménem, a v roce 1911 koupil dům, který už všichni známe. Celý ho zrenovoval a rozšířil, přistavěl patro a udělal z něj jedno z nejslavnějších cukrářství v republice,“ doplňuje příběh spisovatel a „detektiv“ Ambiente Lukáš Berný.

Původní budova už však k vidění není. Podnikatel a cukrář Myšák starší ho nechal v roce 1922 přestavět do rondokubistického stylu, o 104 let později se budova zřítila. „Je to jedna z nešťastných památkových kauz – v roce 1996 byly zbourány dva sousední staré domy a deset let po nich zůstala proluka,“ vysvětluje urbanista a popularizátor Prahy Petr Kučera. A dům to bohužel neustál.

Rondokubistickou éru připomínali v Myšákovi, už pod hlavičkou Ambiente, ještě nedávno – místní cukráři totiž nosili uniformy právě v tomto stylu. Až loni je vyměnili za pohodlnější a více funkční. Pan Myšák by určitě nebyl proti…

Na počest věrného hosta

Kolem roku 1919 chodíval do podniku na proslulý Pařížský dort známý básník a prozaik Josef Svatopluk Machar. Chutnal mu tak, že si nechal zavolat cukráře, který dílo vyrobil. Ten byl komplimentem natolik potěšen, že po spisovateli cukrovinku pojmenoval. A tak vznikl Macharův dort, který v cukrárně Myšák pečou dodnes, a to každý den! 

View post on Instagram
 

(Ne)chtěná reklama od Voskovce a Wericha 

Pan Myšák byl známý tím, že reklamu na svůj podnik odmítal – tvrdil, že dobrý produkt se prodává sám. Jeho dorty a zákusky ovšem milovali herci a komikové Voskovec a Werich z nedalekého Osvobozeného divadla. A ti ve svém časopise otiskli „slogan“ „Nebe na zemi zažijete ve velkocukrárně a kavárně František Myšák“. 

A dost podobně to vnímaly i jiné slavné osobnosti. „Určitě nemůžeme zapomenout na to, že pravidelným odběratelem místních dobrot byl sám Tomáš Garrigue Masaryk,“ připomíná Lukáš Berný.

Které další prvorepublikové celebrity do podniku s chutí zavítaly? Jaký osud potkal rodinu majitele za války a jakými způsoby vzdávají Myšákovi hold dnešní cukráři ve Vodičkově? 

Pusťte si nový díl podcastu Co dům dal a dozvíte se víc!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.