Až ke kosti Pražské šunky: Použijete ji na vývar, zelňačku i šunkofleky

19. prosince 2023
Foto: Honza Zima
Sváteční sešlosti jsou skvělou příležitostí k pořízení celé Pražské šunky. Po plátcích z kýty s hořčicí a křenem se jen zapráší, ale velkou parádu vykouzlíte i se zbylými částmi – a máte vystaráno na několik jídel dopředu.

„Teď o svátcích můžete maso z kýty třeba nakrájet do bramborového salátu, pokud máte rádi variantu s uzeninou,“ nabízí (nejen) vánoční tip Martin Zavoďan, šéfkuchař Našeho masa. Z celého kusu radí oddělit koleno a upravit ho podobně jako klasické vepřové kolínko. „U přeštíka je vhodné lehce ho před pečením povařit do změknutí, protože kůže přeštického prasete může být tužší. Pak ho v troubě pomalu pečte zhruba 2 hodiny a nakonec nechte prudce opéct kůži,“ doporučuje Martin. Pečené koleno podávejte s hořčicí, křenem, kyselou zeleninou a dobrý chlebem. 

Pokud nechcete koleno péct, uvařte ho doměkka. Výsledek můžete servírovat jako uzený vývar s kroupami, nebo ho použít jako základ na zelňačku, do které přihodíte obrané maso z uvařeného kolene. Zbytky z okrajování kýty lze přidat do francouzských brambor, šunkofleků nebo zavakuovat a zamrazit na později. Celou Pražskou šunku udržujte v chladu – okrajovat z ní můžete zhruba 5 dnů.

View post on Instagram
 

Po odříznutí kůže vám zbude uzené sádlo. Když ho vyškvaříte a budete na něm smažit, dodá jídlu uzenou chuť. Lahodné jsou uzené škvarky z Pražské šunky. Sádlo nakrájejte na centimetrové kostky, dejte do hrnce, podlijte vodou a přiklopte. Ohřívejte na středním plameni, pod pokličkou se vše pěkně zapaří a prohřeje. Pak už se můžete pustit do míchání. Začne se odpařovat pára, dole se bude uvolňovat tuk a kostičky začnou zlátnout. Buďte opatrní a pořádně míchejte, aby se škvarky nespálily. Jakmile dostanou zlatou barvu, přeceďte je přes cedník do hrnce a nechte pořádně odkapat. 

V hrnci zůstane uzené škvařené sádlo, které zužitkujete na vaření, nebo si ho namažte na chleba. Uzené škvarky křupejte jako popcorn. Škvařené sádlo se dá také smíchat s obranými kousky šunky a zavařit. Vznikne tak pomazánka, která je výtečná na chlebu s cibulí. 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.