4 tipy na filmy, ve kterých hraje hlavní roli víno

27. června 2023
Foto: Jakub Zeman
Sommelier Roman Novotný z Bokovky pro vás vybral 4 filmy – a 4 vína, která se díky nim proslavila po celém světě a jejich jméno znají i ti, kteří se o víno jinak vůbec nezajímají. Některá z nich jsou dnes už prakticky nesehnatelná, ovšem vína z bondovek a z filmu Dobrý ročník najdete i ve vinotéce Bokovky.

James Bond a jeho Champagne Bollinger

Misi má agent 007 pokaždé jinou, ale vždy ho provází Champagne Bollinger! V každém díle se objevuje jiná láhev, a jednu z nich mají i v Bokovce – pyšní se skvostem Champagne Bollinger RD 2008. Jak známo, James Bond sází jen na prověřenou kvalitu, a tak není divu, že si vybral Champagne z šampaňského domu Bollinger, jehož historie sahá až do 16. století!

Coin Perdu – eso v rukávu Russella Crowa ve filmu Dobrý ročník

Romantický film Ridleyho Scotta, zasazený do malebné oblasti Provence, vypráví o burzovním makléři Maxi Skinnerovi, který po svém strýci zdědí zámek Chateau La Siroque. Než se jej pokusí dát dohromady, aby ho mohl prodat, musí tady strávit nějaký čas – a pomalý život francouzského venkova mu doslova učaruje. Ano, vloží se do toho krásná Francouzka, léto, a hlavně víno Coin Perdu!

Ikonické, až tajemné víno pochází z Provence a vyrábí je vinař Jean-Pierre Margan s dcerou Nathalií. Film se točil na zámku Chateau La Canorque a dalších na autentických místech francouzského venkova, odkud víno pochází. Roman Novotný při svých cestách po oblasti Luberon pár lahví pořídil a schovává je v Bokovce jako poklad.

Bokovka v podání Cheval Blanc 1961

Čím spláchnout krizi středního věku? Tím nejlepším vínem na světě! Cheval Blanc 1961 z Bordeaux je dlouhodobě označováno za nejlepší a nejdražší víno na celé planetě – a do filmu Bokovka si ho vybral sám režisér Alexander Payne. Dnes je téměř nemožné tuhle legendu sehnat. Pokud by se to však někomu podařilo, určitě obsah lahve nevypije ve fastfoodu z papírového kelímku, jako to udělal hrdina filmu Miles.

Ten se ostatně svým slavným výrokem „If anyone orders Merlot, I’m leaving. I am not drinking any f***ing Merlot!“ postaral o raketové snížení poptávky po Merlotu. Ironií je, že Cheval Blanc, poklad v Milesově vinotéce, se vyrábí z odrůd Cabernet Franc – a Merlot. A co Pinot Noir, který Miles ve filmu naopak preferoval? Jeho spotřeba se v roce 2005, tedy rok od uvedení snímku, v USA zvýšila téměř o 30 %!

Vinařské klání Víno roku s Chardonnay 1973

Tak tady jde o hodně! Obstojí kalifornská vína v soutěži o víno roku v tvrdé konkurenci těch francouzských? A jak to dopadne, když se střetnou dvě naprosto odlišné vinařské kultury? Dozvíte se to ve filmu z roku 2008, jehož příběh je napsán podle skutečné události, která zamávala vinařským světem v roce 1976. Francouzská vína ve slepé degustaci překvapivě porazilo právě Chardonnay 1973 z Kalifornie. Dnes už ho asi neseženete, ale stejná Chardonnay mladších ročníků jsou k dostání poměrně běžně.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.